Vrchní soud nepotvrdil ČS za člena věřitelského výboru OP

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 1. září (ČTK) - Česká spořitelna (ČS) neuspěla se svým odvoláním proti rozhodnutí brněnského krajského soudu, který ji nepotvrdil členem věřitelského výboru prostějovského Oděvního podniku (OP). ČS je jeho největším věřitelem. Odvolání banky dnes zamítl olomoucký vrchní soud. OP, který dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun, je od května v konkurzu. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku.

ČS zvolila do věřitelského výboru sama sebe. Soudce brněnského krajského soudu Jan Kozák, který má kauzu na starosti, volbu spořitelny a celého výboru odmítl mimo jiné kvůli údajnému propojení ČS s Oděvním podnikem.

"Vrchní soud toto rozhodnutí považuje ve vztahu k České spořitelně za správné, a to vzhledem k tomu, že podniku poskytla tak vysoké úvěry, současně s ním měla sepsané takové smlouvy, které podle obchodního zákoníku dávají poměr ovládající a ovládané společnosti. V tom případě je vyloučeno, aby ČS byla členem věřitelského výboru, protože lze pochybovat o její objektivitě a nestrannosti," řekl ČTK mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Krach OP Prostějov již pocítily i státní finance. Na náhradách mezd a za daňové odvody stát prostřednictvím Úřadu práce v Prostějově vyplatil přes 37 milionů korun, informoval dnes server Týden.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK