Pracovní portály: Zájem žadatelů o práci v létě výrazně stoupl

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Zájem žadatelů o zaměstnání byl v letních měsících mnohem vyšší než ve stejném období minulého roku. Také firmy inzerují v letošním roce postupně stále více nabídek pracovních míst. Vyplývá to z ankety ČTK mezi internetovými portály nabízejícími pracovní místa.

"Pracovní server Agentka.cz zaznamenal o letošních prázdninách rekordní zájem žadatelů o nové zaměstnání. Celkem bylo prostřednictvím tohoto portálu položeno přes 3,85 milionu dotazů na práci, ve stejném období loni to bylo 2,2 milionu dotazů," uvedl ředitel portálu Agentka.cz Petr Král. Největší zájem na straně uchazečů byl již tradičně v Praze, kde padlo přes čtvrt milionu dotazů na práci.

Zájem žadatelů o nové místo byl ve srovnání s loňským rokem výrazně vyšší, uvedl manažer divize Spráce.cz David Svatoš. Letos byl prý trend pracovních nabídek i poptávek odlišný od zkušeností z předchozích let. "Každoročně jsme v důsledku prázdnin v letních měsících zaznamenali pokles. Avšak v roce 2010 zůstal počet nabídek i poptávek konstantní v rámci celého roku," dodal. Nabídka pracovních míst podle něj stabilně roste již od března 2010 a nezastavila se ani o prázdninách.

Na pracovní inzeráty na portálech Jobs.cz a Prace.cz společnosti LMC v červenci odpovědělo 410.000 uchazečů, což byl proti stejnému měsíci loni nárůst o 25 procent. V srpnu přišlo 457.000 odpovědí uchazečů, což bylo v meziročním srovnání o 29 procent více.

Oba portály evidovaly ve srovnání se stejným obdobím loni, kdy byl dopad ekonomické krize na trh práce nejmarkantnější, na konci srpna 21procentní nárůst inzerovaných pozic ze strany zaměstnavatelů. "Šlo o nabídku pozic na hlavní pracovní poměr, ale 40procentní růst počtu pozic jsme registrovali například u absolventů. Zejména to byly pozice v oboru obchod a prodej," uvedla šéfka komunikace LMC Jana Skalová.

Také portál Spravnykrok.cz během prázdnin zprostředkoval přes 6500 žádostí uchazečů o zaměstnání, což je meziročně o osm procent více. Nabídka pracovních míst inzerovaných během prázdninových měsíců meziročně vzrostla o tři procenta. Zvrat nastal až začátkem srpna, kdy nabídka volných pracovních míst "poskočila" proti loňskému roku až o sedm procent. Od ledna 2010 nabídka volných pracovních míst narostla o 37 procent. "To znamená, že firmy opět vytváří nová pracovní místa a negativní trend se pomalu obrací," poznamenal technický ředitel správce portálu Spravnykrok.cz Pavel Pola.

Během prázdnin se standardně zvyšuje zájem o práci ze strany studentů, absolventů a maminek, které chtějí nastoupit do práce od září, upozornila Markéta Švedová ze společnosti Recruit CZ. U manažerských pozic byl podle ní stav neměnný ve srovnání s jinými měsíci v roce. Zájem ze strany zaměstnavatelů je zejména o obchodníky na všech úrovních, účetní s jazykovými znalostmi a specialisty se středně dlouhou dobou praxe, podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK