Stát chce v příštím roce zvýšit výběr daní na 531,5 miliardy

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Stát by měl v příštím roce vybrat na všech daních včetně cel 531,5 miliardy korun, to je asi o devět miliard víc, než předpokládá pro letošní rok. Na příjmech státního rozpočtu se tak daně mají podílet z poloviny. Další příjmy rozpočtu představuje například 373 miliard na pojistném nebo 117 miliard z EU. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vládě předkládá ministerstvo financí.

Firmy by měly do státního rozpočtu dodat na dani z příjmů 84 miliardy, zaměstnanci 82,6 miliardy a živnostníci 5,4 miliardy korun. Celkem by stát chtěl na příjmových daních vybrat 185,5 miliardy korun. To je o 2,4 miliardy víc, než předpokládá pro letošní rok. Zhruba 194 miliard korun chce získat na dani z přidané hodnoty, na spotřební dani z pohonných hmot plánuje získat 75,5 miliardy; tedy asi o 600 milionů víc než letos. Ostatní spotřební daně, například z alkoholu a cigaret, mají vynést téměř 58 miliard.

Ministerstvo uznává, že letošní meziroční růst výběru daně z benzinu neodpovídá zvýšení sazby daně o korunu na litr, které platí od letošního roku. Jedním z důvodů je to, že motoristé radši tankují na Slovensku, protože Slovensko naopak snížilo spotřební daň z nafty. Ministerstvo ale soudí, že i kdyby tuzemská daň nevzrostla, stejně by její výběr zřejmě klesl kvůli častějšímu tankování u slovenských čerpacích stanic.

Pro příští rok nepočítá ministerstvo s tím, že by se spotřební daně měnily. "Sazby téměř všech spotřebních daní se zvyšovaly k 1. 1. 2010, proto je nutné ponechat prostor k ustálení situace na trhu, neboť další zvýšení sazeb by mohlo znamenat zvýšené riziko růstu černého trhu s komoditami podléhajícími spotřební dani," uvedlo ministerstvo.

U daně z příjmů zaměstnanců si ministerstvo slibuje, že mu 4,6 miliardy navíc přinese snížení daňové slevy na poplatníka. Zdanění náhrad poslanců a dalších ústavních činitelů má přinést sto milionů korun. Chystané padesátiprocentní zdanění státního příspěvku na stavební spoření, zdanění výsluh vojáků i policistů a zdanění úroků ze stavebního spoření má vynést asi 6,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK