Porsche požádalo o zamítnutí žaloby od investičních fondů

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 1. září (ČTK) - Německý výrobce sportovních vozů Porsche požádal americký soud o zamítnutí žaloby proti automobilce ze strany investičních fondů. Ty firmu viní z poskytování klamných informací a z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí automobilky Volkswagen a požadují odškodné v řádu miliard dolarů. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Společnost Porsche obvinění odmítá. Tvrdí rovněž, že americkému soudu tento případ nepřísluší. Podle agentury DPA bude trvat měsíce, než soud o žádosti Porsche o zrušení žaloby rozhodne. Případný proces by mohl zbrzdit plánované spojení automobilek Volkswagen a Porsche.

Společnost Porsche se v minulosti pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec mělo stát součástí Volkswagenu.

Firma Volkswagen koncem loňského roku koupila v Porsche 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto, již v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK