Spolchemie v pololetí vykázala zisk 75 mil.Kč, loni měla ztrátu

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 1. září (ČTK) - Ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) vydělal za první pololetí 75 milionů korun. To je lepší výsledek, než měla firma v roce 2008 před nástupem krize. Loni měla za šest měísů ztrátu 152 milionů Kč. Tržby skupiny letos vzrostly meziročně asi o 15 procent na 2,44 miliardy korun. Vyplývá to z pololetní zprávy, kterou dnes firma zveřejnila. Loňský rok Spolchemie přežila jen díky dohodě s věřitelskými bankami.

Spolchemii se daří těžit z ekonomického oživení v západních zemích a rostou hlavně stěžejní prodeje pryskyřic, které meziročně vzrostly až o 31 procent. Zároveň se začaly intenzivně hledat úspory, během recese klesl počet zaměstnanců o 150 na 820.

Ředitel Francois Vleugels už na srpnové valné hromadě řekl, že se firmě začalo dařit, má podobné tržby i marže jako před nástupem krize. "Už od konce loňského roku splácíme poměrně intenzivně své závazky z minulosti. Ale ještě před sebou máme další kroky, včetně určité tvorby rezerv, které musíme mít," řekl tehdy ČTK.

Před dvěma lety zažila chemička dobrý rok, i s sesterskými firmami utržila za pololetí 2,67 miliardy korun a vykázala zisk 62 milionů, potom však zájem o její produkty opadl. Rok ještě zakončila s pětimiliardovými tržbami a ziskem přes 100 milionů Kč, loni ale tržby klesly na dvě třetiny předchozích let a ztráta na konci loňského roku činila zhruba 340 milionů korun.

Vloni v říjnu firma přiznala, že pěti bankám dluží celkem 2,77 miliardy korun a z dnes zveřejněné pololetní zprávy vyplývá, že s jejich splácením pokročila jen mírně. Letos na konci července se s bankami vedení firmy domluvilo na prodloužení stabilizační dohody, která zmírňuje splátky úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK