Ceny ropy vzrostly díky růstu čínského průmyslu

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových burzách dnes vzrostly. Investoři reagovali na úterní pokles ropných cen a na zprávu o čínském zpracovatelském průmyslu. Jeho vyšší tempo růstu z minulého měsíce zmírnilo obavy o oživování světové ekonomiky.

Severomořská ropa Brent vzrostla o 1,23 dolaru na 75,87 dolaru za barel a cenový náskok nad americkou ropou zvýšila nad tři dolary. Americká lehká ropa stoupla o 83 centů na 72,75 dolaru. Za úterý přitom oslabila o 3,7 procenta.

Vzestupu na ropném trhu pomohl i růst akcií. Emise amerických korporací sice přišly o část zisku, zůstaly ale nad předchozím závěrem, přestože soukromé podniky v USA za srpen nečekaně zrušily 10.000 pracovních příležitostí.

Dolar vůči koši měn klesl o více než procento. Slabší kurz dolaru často pomáhá cenám komodit růst, protože jsou mnohé z nich oceněny v dolarech.

"Údaje o čínském zpracovatelském odvětví relativně ujistily trh po nejistých datech ze Spojených států," uvedl jeden z analytiků světového ropného trhu z banky Credit Agricole. "Ta čísla podpořila náš názor, že dvojí recese za sebou nenastane," citovala ho agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 75,87 74,64 New York - Nymex WTI říjen 72,75 71,92

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK