Euro posílilo díky růstu zájmu investorů o riziko

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. září (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu, protože příznivé ekonomické údaje z různých částí světa zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva. Euro je investory vnímáno jako rizikovější měna, zatímco dolary a jeny jsou považovány za bezpečné útočiště.

Kolem 17:15 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 1,1 procenta na 1,2822 USD. Vůči jenu vzrostla dokonce o 1,5 procenta na 108,34 JPY, napsala agentura Reuters.

Zájem o riziko podpořily příznivé údaje o vývoji zpracovatelského sektoru ve Spojených státech a Číně. Přispěla k němu rovněž zpráva o tom, že australská ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,2 procenta, tedy nejprudším tempem za tři roky.

"Zrychlení zpracovatelské aktivity v USA a Číně zmírňuje obavy ze zpomalení světové ekonomiky a dvojité recese v USA," uvedla analytička Kathy Lienová ze společnosti GFT Forex. Analytici však upozorňují, že nárůst rizikovějších měn by mohl být pouze krátkodobý, protože obavy ohledně oživení světové ekonomiky přetrvávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK