Akcie v USA zahájily září výrazným vzestupem díky průmyslu

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. září (ČTK) - Akcie amerických korporací zahájily září výrazným vzestupem díky překvapivě silným číslům ze zpracovatelského průmyslu Číny a Spojených států. Statistiky částečně odsunuly stranou obavy, které se kolem kondice světové ekonomiky vynořily v posledních týdnech.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se klíčový index Dow Jones zvýšil o 2,5 procenta na 10.266,2 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl na 2174,2 bodu se ziskem 2,8 procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Předchozí vlna znepokojivých ekonomických indikátorů způsobila v srpnu pokles amerického akciového trhu. Širší trh podle indexu Standard & Poor's 500 za minulý měsíc oslabil o 4,7 procenta, což byl jeho nejhorší měsíční výsledek od roku 2001.

Růst zpracovatelského sektoru se v USA za srpen překvapivě zrychlil. Odvětví tak vykazuje růst již přes rok díky stoupajícímu exportu a poptávce podniků po kapitálovém zboží. Index aktivity sektoru se minulý měsíc zvýšil na 56,3 bodu z červencových 55,5 bodu. Analytici přitom počítali s poklesem.

V srpnu se zrychlil rovněž růst čínského zpracovatelského průmyslu, přestože ekonomové očekávali zpomalení. Příznivá zpráva přišla také z Austrálie, kde ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla nejrychleji za tři roky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK