Prodej automobilek GM a Ford v USA v srpnu klesl

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. září (ČTK) - Prodej největší americké automobilky General Motors na domácím trhu v srpnu meziměsíčně klesl o sedm procent. Prodej jejího hlavního domácího konkurenta Ford Motor se snížil o pět procent. Informovala o tom dnes agentura AP. Celkový prodej automobilů v USA by podle analytiků mohl za srpen klesnout pod milion vozů, což by pro tento měsíc znamenalo nejhorší výsledek za 27 let.

V meziročním srovnání se prodej GM propadl dokonce o 25 procent. Loni v srpnu totiž poptávku po automobilech v USA podporoval vládní program šrotovného. Údaje o srpnovém prodeji v USA by měly postupně zveřejňovat také další automobilky.

Američtí spotřebitelé mají stále obavy ohledně zdraví ekonomiky. "(Hospodářské) oživení nemá dostatečnou sílu k tomu, aby přimělo spotřebitele ke znovuzískání důvěry a ke zvýšeným nákupům automobilů," uvedl analytik Jeff Schuster z výzkumné společnosti J.D. Power and Associates.

Firma J.D. Power nedávno mírně snížila odhad prodeje automobilů ve Spojených státech pro celý letošní rok na 11,6 milionu vozů z původně předpokládaných 11,7 milionu. Loni se prodej automobilů v USA propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK