Americká Apple představila vylepšený software pro mobily iPhone

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cupertino 1. září (ČTK) - Americká technologická firma Apple představila dle očekávání novou řadu přehrávačů iPod včetně modelu Nano s dotekovým displejem a bez tlačítek. Na dnešní podnikové prezentaci ji předvedl generální ředitel společnosti Steve Jobs.

Jako předchozí verze má Nano vestavěný rozhlasový přijímač a dají se v něm prohlížet fotografie. Na rozdíl od tlačítek, kterými se ovládalo přehrávání, má tyto funkce přímo na displeji. Bude stát 149 dolarů (2895 Kč) ve verzi o osmi gigabajtech a 179 dolarů se 16 megabajty.

Přehrávač iPod Touch rozšířila Apple o video-chat podobně jako v nejnovějším iPhonu. Přístroj má kameru na přední straně, aby mohl jako video přenášet rozhovor s uživateli jiných iPodů Touch nebo iPhonů přes Wi-Fi a s využitím firemního programu FaceTime.

Snímač na zadní straně nového iPodu Touch umí pořizovat fotografie nebo natáčet video. Ceny se budou pohybovat mezi 229 až 399 dolary. Jobs také předvedl novou generaci přehrávačů iPod Shuffle. Nový přístroj za 49 dolarů se ale vrátil ke čtvercovému rámci a ke tlačítkům jako u druhé generace Shuffle.

Apple představila i vylepšený software pro mobily iPhone, který umožní stahovat video s vysokým rozlišením prostřednictvím bezdrátového připojení Wi-Fi. Jde o verzi 4.1 operačního systému iOS, který pracuje v mobilech iPhone, přehrávačích iPod Touch a počítačových tabletech iPad.

Jobs se na akci objevil v černém triku s dlouhým rukávem bez límce, namísto svého oblíbeného roláku, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK