Schodek slovenského rozpočtu v srpnu vzrostl na 2,82 mld. eur

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. září (ČTK) - Schodek slovenského státního rozpočtu ke konci srpna vzrostl na 2,82 miliardy eur (69,7 miliardy korun), a dosáhl tak tří čtvrtin letošního plánu. V závěru července byl deficit na 2,41 miliardy eur, uvedlo dnes slovenské ministerstvo financí. V meziročním porovnání schodek rozpočtu za prvních osm měsíců roku vzrostl více než dvojnásobně.

Příjmy slovenského rozpočtu do konce srpna meziročně stouply o pět procent na 6,77 miliardy eur, což je asi polovina původního celoročního plánu. Jeho plnění se zhoršilo především kvůli výpadku daňových příjmů. Ministerstvo financí ve své poslední prognóze odhadlo, že tento rok příjmy z daní dosáhnou 92,5 procenta z původně očekávané úrovně.

"Na uvedené sumě výpadku daňových příjmů se v největší míře bude podílet daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty a spotřební daně," uvedl úřad.

Výdaje státu na konci srpna meziročně vzrostly o čtvrtinu na 9,59 miliardy eur, což odpovídá téměř 59 procentům hodnoty očekávané za celý rok. Nová vláda, která nastoupila po červnových parlamentních volbách, chce výdaje státu snižovat. Ministerstvo ale upozornilo, že výdaje můžou zhoršovat nečekané skutečnosti, například odstraňování následků povodní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK