Slovenská divize Volkswagenu v pololetí zvýšila výrobu o 43 pct

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. září (ČTK) - Slovenská divize německé automobilky Volkswagen v prvním pololetí meziročně zvýšila produkci o 43 procent na 65.000 vozů. Její obrat stoupl o 37 procent na 1,8 miliardy eur (zhruba 44,4 miliardy Kč). ČTK o tom dnes informovala firma.

"V prvním pololetí jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky po koncernových vozidlech vyráběných ve Volkswagenu Slovakia," uvedl předseda představenstva slovenského podniku Andreas Tostmann. Volkswagen na Slovensku v pololetí zvýšil rovněž výrobu převodovek o 78 procent na 195.000 kusů.

Bratislavský závod VW v pondělí kvůli vysoké poptávce po automobilech s několikadenním předstihem obnovil nepřetržitou výrobu. Produkce v nepřetržitém provozu, ke které se automobilka vrátila po zhruba třech letech, je naplánována do poloviny příštího roku. V závodě si vyžádala zhruba tisícovku nových pracovních míst.

Bratislavský závod se v rámci německého koncernu zaměřuje na výrobu sportovně-užitkových vozidel. Z výrobních linek sjíždějí modely Volkswagen Touareg a Audi Q7, ale i karoserie pro vozy Porsche Cayenne. Příští rok chce bratislavský Volkswagen spustit výrobu nového malého rodinného auta v třídveřovém a pětidveřovém provedení.

Nový model má zvýšit kapacitu závodu o zhruba 30 procent na 400.000 vozů ročně. Loni z linek bratislavského závodu VW sjelo přibližně 106.000 vozů. Produkce se tak proti roku 2008 snížila o 43 procent kvůli poklesu poptávky po dražších automobilech v době hospodářské krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK