Ceny ropy kvůli hurikánu a výbuchu plošiny opět vzrostly

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes nakonec opět vzrostly a americká ropa se vyhoupla na 75 dolarů za barel. Zpočátku ropu sráželo vybírání zisků ze středečního prudkého vzestupu a některé ekonomické statistiky z USA. Později však situaci změnila příznivější data a zprávy o hrozbě hurikánu Earl pro americké rafinerie a výbuchu další ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Americká lehká ropa WTI v závěru obchodování na newyorské burze NYMEX stoupla o 1,11 dolaru na 75,02 USD za barelů. Ve středu díky příznivým údajům o vývoji zpracovatelského průmyslu v Číně a v USA zpevnila WTI o dva dolary. Severomořská ropa Brent získala 61 centů a uzavřela na 76,96 USD.

Cena WTI klesla během dne až o jedno procento těsně k hranici 73 dolarů kvůli inkasování zisků z předešlého růstu a zprávě o poklesu produktivity v USA. Pozdější údaje o nečekaném oživení chystaných prodejů domů a srpnovém růstu tržeb u velkých amerických prodejců však nastartovaly růst akciového trhu a ropný trh díky tomu své ztráty smazal.

K opětnému růstu se ropa vrátila vlivem postupu hurikánu Earl k východnímu pobřeží USA. Podle vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) je bouří ohroženo sedm procent amerických kapacit zpracování ropy.

Růst cen se ke konci obchodování zrychlil po zprávách o výbuchu ropné plošiny firmy Mariner Energy nedaleko pobřeží Lousiany. Trh však celkově zůstává opatrný kvůli páteční zásadní ekonomické zprávě o měsíčním vývoji amerického trhu práce.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 76,96 76,35 New York - Nymex WTI říjen 75,02 73,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK