ČSÚ zveřejní průměrnou mzdu za 2.čtvrtletí, dle analytiků stoupla

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji mezd za 2. čtvrtletí. Podle analytiků průměrná mzda stoupla meziročně zhruba o 2,5 procenta. Za růstem stojí propouštění nízkopříjmových pracovníků a mírný růst produkce, říkají ekonomové. Reálná mzda, tedy mzda po odečtení inflace, stoupla podle odhadů zhruba o procento.

V prvním čtvrtletí průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 484 korun na 22.748 Kč; byla tak vyšší o 2,2 procenta, což je nejnižší růst od roku 2000. Po odečtení inflace se mzda reálně zvýšila o 1,5 procenta. Vývoj platů ovlivnilo snížení počtu zaměstnanců, kterých od ledna do března meziročně ubylo 176.000. Objem peněz na platy se tak rozložil mezi méně lidí.

"Druhé čtvrtletí bylo pravděpodobně posledním v řadě, kdy zaměstnanost meziročně klesala a výši průměrné mzdy podporovalo převážné propouštění nízkopříjmových pracovníků," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. V letošním druhém pololetí podle něj nelze vyloučit propad reálné mzdy, mimo jiné také kvůli růstu inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK