Americké akcie posílily díky údajům o trhu práce a bydlení

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily díky příznivým údajům o trhu práce a bydlení ve Spojených státech. Investoři nyní čekají na dnešní vládní zprávu o srpnovém vývoji nezaměstnanosti v USA.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,49 procenta na 10.320,10 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,91 procenta na 1090,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,06 procenta na 2200,01 bodu, napsala agentura Reuters.

Náladu investorů podpořily zprávy o poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a růstu připravovaných prodejů domů v USA. "Zdá se, že peníze se přesunují z dluhopisů na akciový trh," uvedl analytik Ryan Detrick ze společnosti Schaeffer's Investment Research.

Podle agentury Reuters by se však růst akcií mohl zastavit, pokud dnešní zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA přinese investorům zklamání. Předpokládá se, že americká ekonomika vykáže za srpen ztrátu zhruba 100.000 pracovních míst.

Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení Burger King Holdings ve čtvrtek posílil o zhruba 25 procent poté, co souhlasil se svým převzetím investiční firmou 3G Capital za 3,26 miliardy dolarů (63 miliard Kč).

Na devizovém trhu dolar mírně oslabil, protože příznivé ekonomické údaje zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva. V závěru obchodování v New Yorku se dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, snížil o 0,14 procenta na 82,411 bodu. Kurz eura vůči dolaru zůstal bez výraznějších změn na 1,2817 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK