Japonské akcie díky údajům z USA posílily o 0,6 procenta

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. září (ČTK) - Japonský akciový trh zakončil týden mírným růstem a navázal na předešlé dva dny oživení. Investoři reagovali na sérii vesměs příznivých zpráv z americké a globální ekonomiky. Na trhu však vládla opatrnost, protože dnes vyjdou klíčové údaje o vývoji amerického trhu práce.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,6 procenta na 9114,13 bodu. Za celý týden získal 1,4 procenta a zaznamenal nejvyšší týdenní přírůstek za téměř dva měsíce. Index tak oživil z 16měsíčního minima 8845 bodů z poloviny minulého týdne. Za celý srpen Nikkei ztratil zejména kvůli silnému kurzu jenu 7,5 procenta, od počátku září však již získal asi tři procenta.

Investory povzbudily čtvrteční údaje o nečekaném růstu chystaného prodeje starších domů na americkém trhu, které následovaly po středečních číslech o oživení zpracovatelského průmyslu v Číně a USA. Ke zlepšení nálady přispěla Evropská centrální banka zlepšenou prognózou hospodářského růstu v eurozóně.

Obchodování však bylo opatrné a řada obchodníků uzavírala pozice. Vedle dnešní zprávy o srpnovém vývoji nezaměstnanosti v USA vede k obezřetnosti i pondělní den volna ve Spojených státech. Pokud by byla čísla z amerického trhu práce špatná, vedlo by to podle analytiků k dalšímu růstu kurzu jenu, což by srazilo japonské akcie opět dolů.

Na devizovém trhu si euro a další měny s vyššími riziky zachovaly přírůstky z posledních dvou dní získané díky příznivým středečním a čtvrtečním údajům z Číny a USA. Kurz jenu však vůči dolaru nadále zůstával poblíž svého 15letého maxima a švýcarský frank blízko rekordu k euru, protože na trhu přetrvávají obavy z útlumu americké a tím i globální ekonomiky.

Euro vůči dolaru zůstalo v Tokio proti čtvrtku bez větší změny na 1,2825 USD, těsně pod středečním týdenním maximem 1,2856 USD. Dolar k jenu mírně klesl na 84,25 JPY, stále však byl nedaleko svého srpnového 15letého minima 83,58 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK