Růst maloobchodních tržeb v EU a eurozóně se téměř zastavil

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. září (zpravodaj ČTK) - Meziměsíční růst maloobchodních tržeb v eurozóně i v celé Evropské unii se prakticky zastavil. V červenci v obou případech zpomalil až na 0,1 procenta z červnových 0,2 procenta v zemích platících evropskou jednotnou měnou a z 0,3 procenta v evropské sedmadvacítce. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 1,1 procenta v eurozóně a o rovné jedno procento se zvýšily v celé unii.

Za červencovým růstem tržeb obchodníků jsou hlavně útraty spotřebitelů za potraviny, nápoje a tabák. Ty v případě eurozóny vzrostly meziměsíčně o 0,3 procenta a v celé EU stouply o 0,1 procenta. Tržby v takzvaném nepotravinovém sektoru naopak v zemích platících evropskou jednotnou měnou poklesly o 0,1 procenta, v EU rostly o 0,2 procenta.

Z největšího meziměsíčního nárůstu tržeb se v červenci mohli těšit maloobchodníci v Portugalsku se zvýšením o tři procenta, na Maltě s růstem o 2,9 procenta a ve Francii, kde tržby stouply o 2,2 procenta. S největším poklesem se museli potýkat v Rumunsku, kde se tržby snížily o 10,5 procenta, ve Španělsku s tříprocentním propadem a v Litvě, kde tržby klesly o 1,4 procenta.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK