Únik ropy v Mexickém zálivu stál firmu BP již osm miliard dolarů

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Únik ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu stál britskou ropnou společnost BP již osm miliard dolarů (154 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Náklady BP související s touto katastrofou tak podle internetového serveru BBC za poslední měsíc stouply o více než dvě miliardy dolarů.

Náklady zahrnují téměř 400 milionů dolarů, jež firma vyplatila jako náhradu podnikům a lidem, kterým únik ropy způsobil škody, napsala agentura AP.

Společnost ve čtvrtek odstranila z poškozeného vrtu kryt, a učinila tak další krok k definitivní likvidaci katastrofy. Kryt sejmul podmořský robot, aby bylo možné odstranit vadný ventil umístěný pod ním. Vrt pak bude možné s konečnou platností zabetonovat.

Do moře se od dubnové exploze ropné plošiny BP dostalo na 800 milionů litrů suroviny. Firmě trvalo 12 týdnů, než se jí podařilo únik zastavit. Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu se tak stala nejhorší civilní ropnou havárií v dějinách.

Ve čtvrtek v Mexickém zálivu vybuchla a začala hořet další ropná plošina. Žádné znečištění však zatím nebylo zpozorováno. Plošinu provozovala společnost Mariner Energy. Neštěstí se stalo asi 300 kilometrů západně od poškozeného vrtu BP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK