Mzdy v Ústeckém kraji vzrostly, firmy ale propouštěly ještě víc

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 3. září (ČTK) - Průměrná mzda v Ústeckém kraji činila v letošním druhém čtvrtletí 21.154 korun, což je o 2,6 procenta víc než ve stejném období loňského roku. Růst je ale vykoupen snižováním počtu zaměstnanců, kterých mají firmy v kraji zhruba o 10.000 méně než vloni, a čisté množství mzdových prostředků meziročně dokonce kleslo o 1,9 procenta. Více šetřily jen firmy v Jihomoravském kraji. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Zaměstnanec si v kraji průměrně polepšil o 527 korun. Zatímco za první pololetí loňského roku rozdělily firmy 27,8 miliardy korun mezi 236.800 zaměstnanců, letos se 224.000 zaměstnanců podělilo o 26,9 miliardy korun. Nejvýraznější byl tento jev na začátku letošního roku, ve druhém čtvrtletí se začal alespoň částečně srovnávat a firmy začaly opět nabírat.

Právě ve vývoji vyplácených mzdových prostředků je největší rozdíl mezi Ústeckým krajem a zbytkem Česka. Ve většině krajů rozdělují firmy zhruba stejný objem peněz, výraznější pokles nastal jen v Ústeckém a Jihomoravském kraji. Statistický nárůst mezd o 2,6 procenta je přitom nad celostátním průměrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK