Analytici:Růst mezd odpovídá ekonomickému oživení, dál bude slabý

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Dnes zveřejněné údaje o růstu průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí o 2,4 procenta odpovídají podle analytiků oslovených ČTK postupnému oživování české ekonomiky. Výraznější růst mezd ovšem v dalších měsících neočekávají. Za celý letošní rok ekonomové odhadují růst mezd mezi 2,5 až třemi procenty, po odečtení inflace by měla mzda stoupnout o zhruba procento.

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 542 korun na 23.513 Kč. Reálně, po odečtení inflace, se zvýšila o 1,2 procenta.

"Ani v dalších měsících nečekáme, že se průměrná mzda bude výrazně zvyšovat. Inflační tlaky jsou nízké a odbory nyní bojují o zachování pracovních míst, případně o udržení stávajících platů," uvedl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Vysoký počet lidí bez práce, který se podle něj pravděpodobně ve třetím čtvrtletí vrátí nad devět procent, nedává velkou šanci zaměstnancům, kteří žádají o zvýšení platu.

"Znovu je ale třeba připomenout, že se jedná o průměr, nikoli o nejčastější mzdu. Nejčastější mzda je v ekonomice o několik tisíc nižší. Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Celkově jsou dnešní údaje podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška pozitivní. Dřívější výrazné propouštění, které postihovalo převážně nízkopříjmové pracovníky, posouvalo totiž průměrnou mzdu výš, aniž zbylí pracovníci dostali přidáno. "Jestliže se nyní propouštění zmírnilo a přitom tempo růstu mezd nekleslo, znamená to, že se musel obnovit trend skutečného zvyšování mezd, aspoň v některých profesích či oborech," uvedl.

Statistika také podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské ukázala, že stát začal šetřit, zatímco v soukromé sféře se naopak projevilo oživení výroby. "Velmi pravděpodobně se v průběhu letošního roku nebo nejpozději počátkem příštího roku přehoupne průměrná mzda zaměstnance soukromé firmy nad průměrnou mzdu zaměstnance veřejného sektoru. Doposud byla mzda úředníků až na malé výjimky vyšší," uvedla.

Celoroční růst mezd by mohl podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka dosahovat 2,5 až tří procent. Ovlivnit ho ale může očekávané zpomalení světové ekonomiky a jeho dopad na české hospodářství. Horská odhaduje celoroční růst mezd na 2,5 procenta.

Na Slovensku činila ve druhém čtvrtletí průměrná mzda 758 eur, a je tedy podle Pikory zhruba o 20 procent nižší než v ČR. "Reálně přitom rostou slovenské mzdy jen o 1,5 procenta, takže Slováci Čechy jen tak nedoženou," uvedl. V Česku je v přepočtu na eura průměrná mzda nyní 952 eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK