Japonské akcie prudce oslabily, klesá i zbytek Asie

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. září (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce oslabily a jejich hlavní index klesl pod klíčovou technickou hranici. Podobně je na tom i zbytek akciových trhů v Asii, podle analytiků jsou hlavní příčinou obavy z dalších problémů v evropském bankovním sektoru. Na devizových trzích se dál zvyšuje kurz jenu, který je k dolaru na novém maximu za posledních 15 let.

Index Nikkei 225 si dnes odepsal 201,40 bodu a den uzavřel slabší o 2,2 procenta na hodnotě 9024,60 bodu. Během dne index klesl až pod 9000 bodů a je hluboko pod pětadvacetidenním průměrem. Ten je z hlediska dalšího vývoje důležitý. Značný vliv na pokles cen akcií má ale také zmíněný růst kurzu jenu, který zhoršuje vyhlídky exportních firem. Širší index Topix si odepsal 1,7 procenta na 820,99 bodu.

Vytrvalý růst kurzu jenu pozorně sleduje především japonská vláda. Ta už si i zahrávala s myšlenkou intervence, zatím ale zůstalo pouze u slov. Ministr financí Jošihiko Noda ale po dnešním dalším zpevnění jenu řekl, že pokud to bude nutné, vláda v této otázce zaujme rozhodný postoj.

"Nynější pohyby kurzu jsou zcela jednostranné. Pokud to bude nutné, vůči růstu jenu rázně zakročíme," řekl Noda před finančním výborem dolní komory parlamentu. Japonsko na devizových trzích naposledy intervenovalo v roce 2004 a pokud by se teď znovu rozhodlo pro intervenci, podle analytiků bude muset jednat samo za sebe. Koordinovaná intervence, k níž by se připojila americká centrální banka (Fed) spolu s Evropskou centrální bankou (ECB), je podle analytiků téměř vyloučena.

Vedle růstu kurzu jenu se pozornost zaměřovala i na euro, které naopak slábne. Dolar vůči jenu poměrně snadno propadl pod 83,50 JPY, a nebezpečně se tak přibližuje k historickému minimu 79,75 JPY, který je rovněž z roku 1995. Obavy z problémů evropských bank přispěly k poklesu většiny akciových trhů v Asii, například burza v Hongkongu ztrácela 1,5 procenta a burza v Jižní Koreji zhruba 0,5 procenta.

Dolar k jenu klesl až na 83,34 JPY a za celý den odepsal dalšího půl procenta. Analytici teď sledují, zda dolar udrží alespoň 83 jenů, kde jsou velké objemy otevřených opčních kontraktů. Euro k jenu oslabilo také o půl procenta na 105,80 JPY, euro k dolaru kleslo na 1,2710 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK