Nezaměstnanost v Ústeckém kraji se vrátila na loňskou úroveň

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. září (ČTK) - Nezaměstnanost v Ústeckém kraji klesla letos poprvé pod 13 procent. Na konci srpna činila 12,9 procenta, o dvě desetiny procentního bodu méně než v červenci. To je prakticky stejná hodnota, jakou měla nezaměstnanost v kraji přesně před rokem, než začal rychlý zimní růst. Podle ústeckého úřadu práce poklesu napomohly hlavně četnější rekvalifikační kurzy, do nichž se zapsalo více nezaměstnaných; naproti tomu se na úřadech začali evidovat absolventi. Celkově je v kraji evidováno 56.383 dosažitelných uchazečů.

Nezaměstnanost má pořád daleko do poměrů v roce 2008, tedy z doby před příchodem hospodářské recese. Přesně před dvěma lety hledalo práci jen 40.097 lidí a krajská míra nezaměstnanosti činila 9,4 procenta, tedy údaj, kterému se dnes sotva blíží jen okres Litoměřice. Pak začal strmý nárůst, který letos na jaře znovu nabral tempo a kulminoval až na hodnotě 14,2 procenta. Od té doby podíl lidí bez práce klesá, ale mnohem pomaleji. Pod třináctiprocentní hodnotou byla nezaměstnanost naposledy vloni v prosinci.

Během letošního srpna ubylo v evidenci úřadů práce 742 dosažitelných uchazečů. "Mírný pokles nezaměstnanosti byl způsoben především nárůstem počtu uchazečů zařazených do rekvalifikačních kurzů v průběhu měsíce srpna. Dle očekávání přišli do evidence úřadů práce koncem prázdnin první absolventi," uvedl dnes ve svém komentáři ústecký úřad práce. Počet zájemců o práci klesal ve všech okresech kraje vyjma Teplicka, kde se vůbec nezměnil; naproti tomu na Chomutovsku a Mostecku ubylo z databáze 192, respektive 138 uchazečů.

Mostecko přesto zůstává okresem se suverénně nejvyšší nezaměstnaností nejen v kraji, ale i v rámci celého Česka; ke konci srpna činila 15,8 procenta. Druhá příčka v krajském srovnání zůstala Děčínsku, kde je bez práce 14,6 procenta lidí; naopak na Litoměřicku klesla nezaměstnanost už na 9,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK