Nezaměstnanost na severu Moravy nepatrně klesla na 11,5 procenta

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. září (ČTK) - Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla v srpnu o 0,1 procentního bodu na 11,5 procenta. Kolem této hodnoty stagnuje již čtvrtý měsíc. V září se má však zvýšit kvůli příchodu absolventů škol. Úřady práce v kraji evidovaly na konci srpna 74.265 uchazečů, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. ČTK to dnes sdělila mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová.

Podle těchto údajů se potvrzuje předpoklad analytiků úřadů práce, že firmy letos nebudou ve velkém nabírat nové zaměstnance. Během krize totiž konsolidovaly svoje náklady a vzhledem k nejisté budoucnosti je nechtějí zvyšovat. Proto se nezaměstnanost meziročně snížila pouze o tři desetiny procentního bodu z loňských srpnových 11,8 procenta. V letošním druhém čtvrtletí klesal podíl lidí bez práce hlavně kvůli sezonním pracím.

V září by však nezaměstnanost měla opět začít růst. "Příznivější situaci na trhu práce v září nejspíš přeruší příchod absolventů," podotkla Kubíková. Jejich podíl na celkové nezaměstnanosti vzrostl již v průběhu srpna na 5,6 procenta ze 4,8 procenta v červenci. Jejich počet narostl o 605 na celkových 4227.

V Moravskoslezském kraji je po ústeckém regionu dlouhodobě druhá nejvyšší míra nezaměstnanosti v zemi. V okresech Bruntál a Karviná patří k nejvyšším, Bruntál je celorepublikově na druhém a Karviná na čtvrtém místě.

Aktuálně nejvíce uchazečů o zaměstnání meziměsíčně ubylo v okrese Nový Jičín s poklesem o 152 osob. Naopak nárůst zaznamenali v ostravském okrese o 83 osob a frýdecko-místeckém, kde přibylo pět zájemců o práci.

V celé České republice v srpnu proti předchozímu měsíci klesla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Pracovní úřady ke konci osmého měsíce registrovaly 501.494 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 3790 méně než v červenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK