Řecká banka NBG potřebuje 2,8 miliardy eur; vydá proto nové akcie

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/New York 8. září (ČTK) - Řecký finanční ústav National Bank of Greece (NBG) potřebuje asi 2,8 miliardy eur (více než 69 miliard Kč), proto chce do konce října vydat nové akcie. Zpráva banky způsobila, že se kurz nynějších akcií banky výrazně snížil, na burze v Aténách spadl o více než deset procent.

Management uvedl, že banka nabídne investorům nové akcie a prodá konvertibilní dluhopisy. Část prostředků jí má zajistit i plánovaný prodej menšinového podílu v turecké součásti Finansbank. NBG si ale v turecké bance hodlá ponechat alespoň 75procentní podíl.

Řecká socialistická vláda, která nyní zápasí s hlubokou finanční krizí, oznámení banky označila za "mimořádně příznivé". Vedení banky dnes uvedlo, že v dohledné době nepočítá s žádnými akvizicemi. Management rovněž doufá, že Řecko nebude nuceno vyhlásit státní bankrot.

Akcie banky dnes dopoledne výrazně oslabují. Kolem 10:00 se jejich kurz pohyboval kolem 9,27 eura, což byl proti úternímu závěru propad zhruba o deset procent. Propadům se ale nevyhnuly ani akcie dalších řeckých bank. Jako celek ztrácely více než pět procent. Podle analytiků ale hraje roli i to, že upisovací cena nových akcií byla stanovena pouze na 5,2 eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK