ČSÚ zvedá odhad růstu HDP, pomáhá domácí poptávka

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 8.září (Reuters) - Česká ekonomika ve druhém kvartále nabrala na tempu více, než se předpokládalo, když se k silné výkonnosti exportu...

...přidalo dřívější oživení soukromé spotřeby. Výsledek by mohl posílit argumenty zastánců přísnější měnové politiky, uvedli analytici.

Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí mezikvartálně stoupl o 0,9 procenta a meziročně vyskočil o 2,4 procenta. Statistici tak vylepšili data ze srpnového předběžného odhadu, který udával mezikvartální růst o 0,8 procenta a meziroční o 2,2 procenta.

Ekonomika se opírala o zlepšenou výkonnost exportu, který meziročně vylétl o 13,1 procenta především díky z prudkému oživení v Německu, které je hlavním odbytištěm českých vývozců.

Nečekaně rychle se ale zvedla i spotřeba domácností, jež prozatím zaostávala za ostatními segmenty ekonomiky, a meziročně stoupla o 0,8 procenta přes pomalý pokles nezaměstnanosti a nevýrazný růst mezd.

Zlepšila se také investiční aktivita domácích podniků, když tvorba hrubého kapitálu stoupla o 6,7 procenta.

"To (výsledek HDP) potvrzuje názor, že česká ekonomika byla ve druhém čtvrtletí ve stadiu postupného zrychlování," řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank v Praze.

"Stále však zaostává za nejdynamičtějšími ekonomikami včetně Slovenska," dodal.

Slovenský HDP ve druhém kvartále meziročně posílil o 4,7 procenta, lépe se vedlo také Polsku se o 3,5 procenta. Naopak Maďarsko ohlásilo růst pouze o 1,0 procenta.

JESTŘÁBŮM NAROSTOU KŘÍDLA

Meziroční růst české ekonomiky byl o 0,6 procenta vyšší, než předpokládala Česká národní banka (ČNB) v srpnové aktualizaci makroekonomické prognózy.

Údaje by tak podle ekonomů mohly uspíšit zvyšování klíčové repo sazby z nynějšího historického minima 0,75 procenta dříve než ve druhém pololetí příštího roku, jak předpokládá poslední prognóza ČNB.

"Data hodnotíme jako lehce proinflační," uvedl analytik Martin Lobotka z České spořitelny."

"Není to jenom tím, že je růst vyšší než čekala ČNB, ale i strukturou. Spotřeba totiž roste rychleji, než se čekalo – a právě slabá spotřeba byla tím, čímž se zdůvodňovalo, že sazby můžou zůstat extrémně nízko dlouhou dobu."

Pro dřívější zvýšení sazeb se v posledních týdnech vyslovili členové bankovní rady Robert Holman, Eva Zamrazilová a Kamil Janáček. Naopak viceguvernér Vladimír Tomšík v rozhovoru pro Reuters na konci srpna řekl, že z rizik zmiňovaných centrální bankou zatím převládají spíše ta protiinflační.

Někteří analytici ale upozorňují také na množící se signály ochlazení v eurozóně, jež by se mohlo v příštích kvartálech přenést i do česka skrze slabší exportní poptávku.

Navíc i opatření ke konsolidaci veřejných rozpočtů, jež plánuje nová vláda pravého středu pod vedením Petra Nečase, se mohou v krátkém pohledu projevit jako brzda ekonomického růstu, dodávají.

"Údaje o spotřebě domácností si pravděpodobně všimne i ČNB a v souvislosti s dalším poklesem míry nezaměstnanosti mu jistě bude věnovat pozornost. Přesto se domníváme, že na úvahy o zvyšování úrokových sazeb je zatím stále příliš brzy a letos se zvýšením sazeb nepočítáme," uvedl Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Nezaměstnanost v srpnu klesla na 8,6 procenta, zatímco analytici čekali stagnaci na červencových 8,7 procenta. [ID:nKOR826114]

ČSÚ rovněž dodal, že mezikvartální růst za první čtvrtletí revidoval o 0,1 procentního bodu směrem dolů na 0,4 procenta.

Koruna na výsledek HDP reagovala mírným zpevněním na 24,687 za euro <EURCZK=> proti 24,700 před zprávou ČSÚ. Během dopoledne však zisky vymazala a v 11:30 se obchodovala na 24,720 za euro.

* PRO TABULKU S PODROBNĚJŠÍ STRUKTUROU HDP KLIKNĚTE NA [ID:nKOR825240].

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK