Ekonomika ve 2. čtvrtletí rostla více, než odhadovala ČNB

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu o růstu hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí meziročně o 2,4 procenta byly o 0,6 procentního bodu lepší, než očekávala Česká národní banka. Mezičtvrtletní růst HDP o 0,9 procenta byl rovněž o 0,6 procentního bodu výše, než odhadovala ČNB. Za vyšším růstem stojí do značné míry překvapivé zvýšení spotřeby domácností, u kterého centrální banka očekávala meziroční pokles, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Růst spotřeby vlády na druhou stranu mírně zaostal za očekáváním ČNB. Vývoj naopak potvrdil odhady ČNB v tom, že se po mnoha čtvrtletích propadu začne hrubá tvorba kapitálu zvyšovat a že tahounem tohoto růstu bude obnova zásob. Dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb byla jen mírně vyšší, než předpokládala ČNB. Zároveň se současně potvrdilo očekávání ČNB, že meziroční změna čistého vývozu nebude významná.

"Dnes zveřejněná data potvrzují, že se česká ekonomika zřetelně vymanila z recese. Současně se naplňuje očekávání ČNB, že doplňování zásob spolu s rostoucí spotřebou vlády budou faktory růstu ekonomické aktivity; překvapivě se však k těmto faktorům přidala i spotřeba domácností," uvedla ČNB.

Ve druhém pololetí letošního roku a v příštím roce bude podle poslední prognózy ČNB ekonomika růst tempem kolem dvou procent s tendencí k dočasnému zpomalení na přelomu let 2010 a 2011, v roce 2012 pak růst zřetelně zrychlí. "Tato prognóza však zatím nezahrnuje dopady připravované konsolidace veřejných rozpočtů," uvedl Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK