Zisk Lega za pololetí díky zájmu o stavebnice stoupl o 64 procent

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 8. září (ČTK) - Dánskému výrobci hraček Lego stoupl za pololetí čistý zisk o téměř 64 procent na 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy Kč). Firmě pomohla k růstu vysoká poptávka po jejích umělohmotných stavebnicích. Další růst čeká firma podle dnešního prohlášení i ve druhé polovině roku.

Tržby se za pololetí zvýšily o 34 procent na 5,88 miliardy DKK. Největší zájem byl o klasické řady stavebnic, jako Lego City, Lego Star Wars, Lego Technic a Lego Duplo. Dvouciferný procentní růst prodeje zaznamenala firma na téměř všech trzích.

Lego uvedlo, že celosvětový trh s tradičními hračkami za šest měsíců letošního roku vzrostl podle jejích odhadů o zhruba dvě procenta. Podíl firmy Lego na globálním trhu pak měl činit pět procent.

Společnost je optimistická i ve výhledu na zbývající část roku a očekává další růst prodeje. Druhé pololetí zahrnuje i hlavní předvánoční nákupní sezonu. "Je zatím příliš brzy na zveřejnění pravděpodobného výsledku hospodaření za celý rok, ale na základě dosavadních letošních výsledků máme důvody k velmi pozitivním očekáváním," citovala agentura AP generálního ředitele Joergena Vida Knudstorpa.

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její populární stavebnice z umělohmotných kostiček. Část jejích příjmů tvoří také licenční poplatky z počítačových her.

Hračky Lego se vyrábějí mimo jiné v Kladně. Továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK