Euro díky Irsku smazalo počáteční ztráty vůči dolaru a jenu

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. září (ČTK) - Euro odpoledne smazalo své původní ztráty vůči dolaru a jenu způsobené obavami o finanční zdraví a bankovní sektor zemí eurozóny. Za růstem stály zprávy z Irska o rozdělení znárodněné banky Anglo Irish Bank (AIB) na dobrou a špatnou část. Dolar se dnes propadl k jenu na nejnižší hodnotu za 15 let, po odpoledním zahájení obchodů v USA však své ztráty smazal.

V 17:25 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,47 procenta na 1,2744 USD a k jenu vzrostlo o 0,57 procenta na 106,89 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 83,87 JPY, když během dne se propadl až na 83,35 JPY, což byla nejnižší hodnota od roku 1995, kdy dolar klesl na rekordní minimum 79,75 JPY.

Irské ministerstvo financí dnes oznámilo, že rozdělí znárodněnou banku AIB na dvě části. Jedna převezme vklady a nebude moci poskytovat úvěry a druhá bude spravovat a postupně řešit špatné úvěry. Přesto analytici upozorňují, že na trhu bude přetrvávat nechuť k rizikovějším investicím, tedy i k nákupu eura. Trh si totiž stále není zcela jistý tím, jak se Irsku podaří vyřešit problémy AIB. Nervozitu na trhu pak způsobila i zpráva z Německa, že nebude navždy podporovat záchranný fond eurozóny.

K růstu jenu vůči dolaru na nejvyšší hodnotu za 15 let přispěly obavy o eurozónu, které podpořily zájem investorů o bezpečnější investice. Později se však trhy zklidnily a dolar i díky růstu eura své ztráty smazal, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK