Ceny ropy díky akciím, dolaru a zlepšené prognóze vzrostly

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po počátečním poklesu nabraly růstový trend a ke konci obchodování získávaly zhruba dolar na barel. Ropný trh podpořily zisky na akciových trzích, slabší kurz dolaru a zvýšený odhad světové poptávky po ropě.

Cena americké lehké ropy (WTI) stoupla po 18:30 SELČ o více než dolar na 75,25 dolaru za barel. Předtím WTO klesla až na 73,37 USD. Severomořská ropa Brent získala necelý dolar na zhruba 78,65 USD.

Akcie v Evropě a USA dnes oživily, protože mezi investory se po úspěšné portugalské aukci dluhopisů zmírnily obavy o zdraví evropských bank. V reakci na zveřejnění plánu pro Anglo Irish Bank, která je těžkým závažím irského rozpočtu, posílilo euro a dolar s ústupem rizikové averze investorů klesal, což ropu rovněž podpořilo.

Investory povzbudila i nová prognóza globální spotřeby. Úřad pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA dnes zvýšil svůj odhad světové poptávky po ropě pro letošní rok třetí měsíc po sobě, tentokrát o 50.000 barelů.

Ropě brání v silnějším růstu starosti o růst největší ekonomiky světa a obavy z vysokých zásob ropy a produktů na americkém trhu. Týdenní zpráva o vývoji zásob vyjde tento týden kvůli pondělnímu svátku až ve čtvrtek a analytici čekají pokles zásob ropy i benzinu o necelý milion barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:36 SELČ:

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 78,65 77,74 New York - Nymex WTI říjen 75,25 74,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK