USA mírně zvýšily odhad letošní světové poptávky po ropě

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. září (ČTK) - Spojené státy zvýšily třetí měsíc za sebou odhad letošní světové poptávky po ropě, tentokrát o 50.000 barelů za den proti předchozímu odhadu. Hlavní příčinou je hlad po ropě v Číně, na Blízkém východě a v Brazílii. Uvedl to dnes americký úřad pro informace o trhu s energiemi (EIA) spadající pod ministerstvo energetiky USA.

EIA předpovídá, že se světová spotřeba letos zvýší o 1,62 milionu barelů za den na 85,95 milionu b/d. Úřad dodává, že vlivem vyšší spotřeby a poklesu produkce v některých lokalitách se mírně zvýší ceny pohonných hmot pro spotřebitele.

"Je předpoklad, že světové ceny ropy mírně vzrostou, protože světový hospodářský růst vede k vyšší světové poptávce po ropě a růst dodávek mimo organizaci OPEC se zpomaluje," uvedl EIA ve zprávě. Úřad připomněl, že členové Organizace zemí vyvážejících ropu navíc cenu ropy stále podporují těžebními limity.

Úřad ale zmírnil odhad růstu světové poptávky v příštím roce kvůli mírně slabšímu výhledu světového hospodářského růstu. EIA nyní předpovídá, že se v příštím roce zvýší světová poptávka po ropě o 1,41 milionu b/d na 87,36 milionu b/d. Proti předchozí prognóze je předpověď nižší o 100.000 barelů za den.

Částečně je to způsobeno tím, že úřad zmírnil odhad růstu čínské poptávky. Odhad je nižší o 30.000 barelů za den, takže podle nynější prognózy se poptávka v Číně v příštím roce zvýší o 530.000 b/d na denní průměr 9,50 milionu barelů.

Spotřeba ropy v USA podle úřadu letos vzroste na 18,93 milionu b/d z loňských 18,77 milionu barelů za den. V příštím roce by se podle EIA mohla zvýšit na 19,06 milionu b/d, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK