Fed: Známky ochabování ekonomiky se šíří do dalších oblastí

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. září (ČTK) - Americká ekonomika během léta ztrácela sílu a šířily se v ní známky útlumu. Zpomalování růstu se za posledních šest týdnů do konce srpna rozšířilo zejména na další oblasti východního pobřeží. Uvedla to dnes americká centrální banka (Fed) v situační zprávě s názvem Béžová kniha.

Zatímco ve zprávě z konce července Fed konstatoval že oslabení růstu hlásí z celkem 12 měnových distriktů jen Atlanta a Chicago, nyní k nim přibyly další tři - New York, Filadelfie a Richmond. Dalších pět oblastí zaznamenalo na základě dílčích zjištění poboček regionálních Federálních rezervních bank pokračování mírného růstu. Zprávy ze dvou distriktů - Bostonu a Clevelandu - mluvily o zlepšení vývoje.

Podle statistických údajů se růst největší ekonomiky světa, která se před rokem vymanila z hluboké recese, zřetelně zpomaluje od počátku roku. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt stoupl v celoročním přepočtu jen o 1,6 procenta po tempu 3,7 procenta v prvních třech měsících a po 5,6 procenta na konci loňského roku. Velmi špatně je na tom zejména politicky důležitý trh práce, kde už řadu měsíců klesají počty pracovních míst a míra nezaměstnanosti byla minulý měsíc na 9,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK