Japonské akcie díky zmírnění obav z evropských dluhů oživily

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. září (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po středečním více než dvouprocentním propadu oživil a hlavní index tokijské burzy získal 0,8 procenta. Dopomohlo k tomu zejména zmírnění obav investorů ze státních dluhů v Evropě a problémů evropských bank. Růst na tokijské burze však omezoval silný kurz jenu, který je nadále blízko 15letého maxima vůči dolaru.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 73,79 bodu na 9089,39 bodu. Dále se tak odpoutal od 16měsíčního minima 8796,45 bodu z 1. září.

Úspěšné aukce státních dluhopisů v Portugalsku a Polsku vedly ke ztlumení nedávno obnovených obav investorů z evropských problémů se státními dluhy a z jejich dopadu na bankovní sektor. Na trhu tak převládly likvidace "krátkých pozic", v nichž investoři čekají na další pokles. Výraznějším ziskům japonských akcií však stále brání silný kurz jenu, který podkopává ekonomiku založenou na exportu.

"Starosti o Evropu se po portugalské aukci dluhopisů poněkud zmírnily a to vyvolalo na trhu, který včera zasáhl růst jenu, rušení krátkých pozic," řekl agentuře Reuters analytik makléřské společnosti Mizuho Securities Cujoši Segawa. "Aktéři na trhu si však stále připomínají, že obavy z evropských dluhů přetrvávají, protože to není něco, co se zlepší přes noc," dodal.

Na devizovém trhu dolar k jenu mírně klesl a přiblížil se opět minimu za 15 let. Obchodníci jsou přesvědčeni že Tokio ještě není připraveno k intervenci proti silnému jenu, který podkopává japonskou ekonomiku. Ve středu se objevily dohady, podle nichž úřady sledují konkrétní situaci na trhu, což bývá předzvěst intervence.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování oslabil o 0,3 procenta na 83,60 JPY, když ve středu klesl na 15leté minimum 83,34 JPY. Euro po středečním růstu o 0,3 procenta zůstalo v Tokiu bez větších změn kolem 1,2710 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK