Americká U.S. Steel údajně uvažuje o prodeji košických hutí

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Košice 9. září (ČTK) - Společnost U.S. Steel Corporation údajně uvažuje o prodeji košických hutí. Hlavním zájemcem by mohl být koncern ArcelorMittal, uvedl dnes slovenský regionální deník Korzár, který se odvolal na americké noviny Pittsburgh Tribune-Review. Skupina ArcelorMittal vlastní největšího producenta oceli v České republice ArcelorMittal Ostrava.

Představitelé společností se k dohadům nevyjádřili. Za spekulacemi o prodeji slovenské dcery amerických oceláren by údajně mohlo být očekávané vyšší daňové zatížení.

Americký deník informoval o údajných plánech prodeje na konci srpna. K úvahám prodat košické ocelárny s přibližně 11.000 zaměstnanci vedou současné majitele podle deníku dva důvody. Jedním je konec daňových prázdnin na Slovensku, který by se dotkl závodu na východě země.

Druhým mají být vyšší daně amerických společností, které podnikají v zahraničí. Zákon je součástí balíku změn, které mají ve Spojených státech platit od příštího roku.

Americké noviny se opírají také o tvrzení analytika Affiliated Research Group Charlese Bradforda. U.S. Steel by podle něj po změně amerických zákonů platila z finančních operací v zahraničí místo současných devíti procent až 35procentní daň.

Mluvčí obou společností odmítli zprávy o jednáních komentovat. Podle Korzáru ale v srpnu informovalo více amerických médií o zájmu ArcelorMittalu o koupi U.S. Steel. Cena amerických oceláren na burze vzápětí stoupla o 6,2 procenta.

U.S. Steel Košice vyrábí ocel, plechy pro automobilový, stavební a potravinářský průmysl a další výrobky. Roční kapacita továrny je 4,5 milionu tun surového železa.

Američtí oceláři převzali firmu v roce 2000 za vlády Mikuláše Dzurindy. Tehdy se o ni zajímala i ocelářská skupina indického magnáta Lakšmího Mittala. Ta poté převzala společnost Arcelor a firma se sídlem v Lucembursku se stala největším výrobcem oceli na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK