Poplatky německé jaderné energetiky budou záviset na ceně energií

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. září (ČTK) - Německé jaderné elektrárny budou po roce 2017 platit za prodloužení provozu podle ceny elektřiny. Uvedl to dnes právník konzervativců kancléřky Angely Merkelové, Joachim Pfeiffer. Podle ministerského dokumentu to bude devět eur (asi 220 Kč) za megawatthodinu, poplatek ale může vzrůst, pokud by se ceny elektřiny zvýšily více, než se přepokládá.

"Stanovili jsme rozpětí předpokládaného cenového vývoje. Pokud by ho ceny překročily, poplatek by se zvýšil," uvedl právník. Poplatek Německo zavede poté, co vyprší daň z palivových článků, a půjde do zvláštního vládního fondu na investice do energetiky obnovitelných zdrojů, napsala agentura Reuters.

Špičky německé vládní koalice se v neděli dohodly, že oddálí konec jaderné energetiky v Německu v průměru o 12 let. Vláda plánuje příslušný návrh zákona nechat odsouhlasit jen dolní komorou, Spolkovým sněmem, kde disponuje většinou.

Levicová opozice, která jakékoli prodlužování fungování jaderných elektráren odmítá, v takovém případě už dříve pohrozila ústavní stížností. Rozhodnutí vlády kritizovala i mnohá ekologická sdružení.

Kancléřka Merkelová je přesvědčena, že prodloužení životnosti německých jaderných elektráren nebude muset schvalovat horní parlamentní komora, Spolková rada, kde vládní koalice většinu nemá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK