České firmy posílily v zastoupení mezi největšími v regionu

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - České firmy ve středoevropském žebříčku TOP 500 společnosti Deloitte posílily. Mezi pěti stovkami společností s nejvyššími tržbami v regionu střední a jihovýchodní Evropy se umístilo 73 tuzemských firem, o rok dříve jich bylo 69. Jediní dva čeští zástupci v první desítce jsou opět společnosti Škoda Auto a energetická firma ČEZ. Ta si v žebříčku polepšila na třetí místo, podle ukazatele tržní kapitalizace se umístila na první příčce před polskými bankami PKO a Pekao.

Ve srovnání s předchozím pořadím si ČEZ o dvě místa polepšil. Mladoboleslavská Škoda zůstala na čtvrtém místě. Nejsilnější pozici v žebříčku si udržely i přes meziroční pokles tržeb petrochemické společnosti - polský PKN Orlen a maďarský MOL.

Kromě ČEZ a Škoda Auto se z českých společností probojovaly do první dvacítky i RWE Transgas a Agrofert Holding. V předchozím žebříčku se mezi 20 nejsilnějších společností dostaly tři české firmy.

Zejména ekonomická recese se podle Deloitte zřejmě podepsala na tom, že 78 procentům společností v žebříčku ve sledovaném roce meziročně klesly tržby. Celkové tržby českých podniků v žebříčku dosáhly 87,3 miliardy eur (asi 2,2 bilionu korun), což odpovídá 17 procentům celkových tržeb všech 500 firem ve výši 525,4 miliardy eur.

Z pohledu odvětví byl úspěšný zejména český finanční sektor. ČSOB se umístila mezi bankami na třetím místě, Česká spořitelna byla čtvrtá a Komerční bance patřilo šesté místo. Mezi pojišťovnami v regionu se na druhou příčku vyšplhala Česká pojišťovna, následovaná Kooperativa pojišťovnou.

Silné zastoupení měly v žebříčku také české stavební firmy - Metrostav, Skanska a Eurovia CS. Automobilová Škoda vede žebříček v odvětví výroby. Mezi společnostmi z oboru telekomunikací, médií a technologií byl na třetím místě výrobce elektroniky Foxconn, který v celkovém žebříčku vystoupal na 22. místo.

Žebříček Central Europe Top 500 je sestaven podle konsolidovaných výnosů společností za fiskální rok 2009 v regionu, který tvoří Bosna a Hercegovina, Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Makedonie, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Ukrajina.

Central Europe Top 500 - přehled 20 nejsilnějších společností: Pořadí: Název společnosti: Stát: 1. PKN Orlen Polsko 2. MOL Maďarsko 3. ČEZ ČR 4. Škoda ČR 5. Naftogaz Ukrajina 6. PGE Polsko 7. Fiat Polsko 8. PGNiG Polsko 9. Metinvest Ukrajina 10. Ukrainian railway state company Ukrajina 11. Nokia Komárom Maďarsko 12.

Jeronimo Martins Dystrybucja Polsko 13. Metro Group Polsko 14. Audi Hungaria Maďarsko 15. RWE Transgas ČR 16. Energorynok Ukrajina 17.

TPSA Polsko 18. Agrokor Chorvatsko 19. Lotos Polsko 20. Agrofert Holding ČR

Zdroj: Deloitte

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK