Schodek britského obchodu se zbožím byl v červenci rekordní

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Británie se zbožím se v červenci prohloubil na 8,667 miliardy liber (259,3 miliardy Kč) z červnových 7,532 miliardy GBP a ocitl se na nejvyšší hodnotě od začátku sledování tohoto údaje v lednu 1998. Celková bilance zahraničního obchodu, která zahrnuje i služby, zvýšila deficit na 4,916 miliardy GBP z 3,932 miliardy GBP. Schodek byl nejvyšší od srpna 2005.

K prohloubení schodku obchodu se zbožím přispěl prudký nárůst dovozu chemikálií, léčiv a ropy po odstavení některých těžebních zařízení v Severním moři kvůli údržbě. Hodnota dovozu se proti předchozímu měsíci zvýšila o 3,1 procenta. Vývoz naopak klesl o 0,9 procenta, také kvůli chemikáliím a ropě.

Analytici upozorňují, že vývoz se v uplynulých měsících výrazně zvyšoval a měsíční údaje mohou být nestabilní. Nyní bude důležité, zda v příštích měsících bude pokles pokračovat, nebo se ukáže, že to byl pouze krátkodobý mimořádný výkyv způsobený údržbou ropných zařízení. Pokud by se vývoz zhoršoval, mělo by to negativní vliv na celkový ekonomický růst.

Deficit obchodu se zbožím se zeměmi mimo Evropskou unii se také prohloubil, a to na 4,8 miliardy GBP ze 4,313 miliardy GBP. Byl nejvyšší od ledna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK