V Británii je základní úrok na minimu 0,5 procenta již rok a půl

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky dnes ponechal základní úrokovou sazbu na 0,5 procenta, a to 18. měsíc za sebou. Žádný nový odkup aktiv banka neoznámila. Tato rozhodnutí se na finančním trhu obecně očekávala, napsala agentura Reuters.

Změnu měnové politiky v Británii nepředpokládal žádný z 60 ekonomů, na něž se minulý týden Reuters obrátil. Předpokládá se, že úrokové sazby v Británii neporostou přinejmenším do druhého čtvrtletí příštího roku.

Centrální banka jako obvykle nevydala k dnešním rozhodnutím žádný komentář, uveřejní ho až 22. září. Mnozí ekonomové předpokládají, že se v něm ukáže totéž, co v záznamu ze srpnové diskuse. Tehdy hlasoval Andrew Sentance jako jediný pro zvýšení sazeb, jak činí od června.

Banka snížila úrok na rekordní minimum 0,5 procenta v březnu minulého roku a začala kupovat aktiva na finančním trhu, většinou obligace, za nově vytvořené peníze. Ke konci letošního ledna tak vpustila do oběhu 200 miliard liber (zhruba šest bilionů Kč).

Inflace spotřebitelský cen je v Británii nad dvouprocentním limitem, a to na 3,1 procenta. Centrální banka ale předpokládá, že se výrazně sníží vlivem slabého hospodářského růstu, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK