Počet nových nezaměstnaných v USA klesl na dvouměsíční minimum

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. září (ČTK) - Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 27.000 na dvouměsíční minimum 451.000 osob. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Analytici přitom počítali s mírnějším poklesem.

Údaje podle agentury AP naznačují, že americké firmy navzdory zpomalení hospodářského růstu nepřistoupily k výraznějšímu propouštění. Počet žadatelů o podporu nicméně zůstává mnohem vyšší, než by odpovídalo zdravé ekonomice.

Ministerstvo minulý týden oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v srpnu vzrostla na 9,6 procenta z červencových 9,5 procenta. Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Americké ministerstvo obchodu koncem minulého měsíce opravilo tempo růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí na 1,6 procenta z původně ohlášených 2,4 procenta. Růst tak výrazně zpomalil z 3,7 procenta v prvním čtvrtletí.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK