Institut IfW zvýšil odhad růstu německé ekonomiky na 3,4 procenta

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. září (ČTK) - Německý Institut pro světovou ekonomiku (IfW) zvýšil svoji prognózu růstu německé ekonomiky pro letošní rok na 3,4 procenta z předchozích červnových 2,1 procenta. Ke zlepšení výhledu přiměl institut hlavně zahraniční obchod, který by měl největší evropské ekonomice poskytnout vyšší podporu, než se původně počítalo.

"Očekáváme, že německá ekonomika zůstane v nejbližší době relativně silná, i když dynamika postupně zpomalí," uvedl IfW ve zprávě s tím, že německá ekonomika by měla růst rychleji než většina ostatních průmyslových zemí. Pro příští rok zlepšil IfW svůj odhad růstu hrubého domácího produktu na 1,7 procenta z dosavadních 1,2 procenta.

IfW také odhaduje, že Evropská centrální banka ponechá hlavní úrokovou sazbu na jednom procentu až do čtvrtého čtvrtletí 2011. Pak by měla začít úroky mírně zvyšovat, napsaly agentury DPA a Reuters.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, nejrychleji od znovusjednocení země. Růst podpořily hlavně vývoz a investice. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 4,1 procenta.

Svoji prognózu ekonomického růstu minulý měsíc zlepšila i německá centrální banka Bundesbank. Podle jejích odhadů má ekonomika letos vzrůst o tři procenta, původně čekala zvýšení o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK