Ministerstvo zemědělství chce výrazně snížit počet svých úřadů

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) chce v nadcházejících třech letech postupně sloučit bezmála dvě desítky úřadů ve svém resortu do dvou nových subjektů. Úspory plynoucí z těchto změn dosáhnou stovek milionů a vyžádají si řadu legislativních úprav. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Nový Národní úřad pro bezpečnost potravin pod sebe zahrne Státní veterinární správu, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní rostlinolékařskou správu, Českou plemenářskou inspekci, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, osm státních veterinárních ústavů a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Pozemkové úřady, Pozemkový fond ČR, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a Ústav pro hospodářskou úpravu lesa budou pak sloučeny v další novou organizaci s názvem Národní pozemkový úřad.

"Sloučením dojde především k významným úsporám, které jsou nezbytné v celé státní správě. Druhým a neméně podstatným efektem bude zpřehlednění kontrolních postupů tak, aby zemědělce neobtěžovaly víc, než je nutné," poznamenal ministr.

Zároveň chce zredukovat a zpřehlednit zemědělskou legislativu. Farmáři si dlouhodobě stěžují, že jsou dlouhodobě zatěžováni zbytečnou byrokracií. "Například Státní veterinární správa (SVS) malé farmáře v oblasti prodeje ze dvora a faremního zpracování tlačí do plnění přísných kriterií, přestože evropská legislativa umožňuje benevolentnější přístup," uvedl příklad z praxe Fuksa. Úřady prý v některých případech trvají na dodržování neodůvodněných požadavků na základě již zrušených vyhlášek.

"Vydal jsem okamžitě pokyn, aby veterinární správa ve všech sporných záležitostech postupovala v souladu s legislativou, ale nikoliv s přehnanými nebo neopodstatněnými požadavky především vůči menším provozovatelům," řekl ministr. "Naší úlohou je vytvářet přívětivé prostředí pro zemědělce a ne jim házet klacky pod nohy umělým navyšování jejich nákladů v souvislosti s dodržováním iracionálních a zastaralých podmínek," dodal a vyzval zemědělce, aby se obraceli na Antibyrokratickou komisi ministerstva s dalšími podněty proti obtěžující byrokracii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK