Cena americké ropy se díky statistice vrátila nad 75 dolarů

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes opět zvyšovaly a barel nejbližšího termínového kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil nad 75 dolarů. K růstu cen přispěla jednak statistika z amerického trhu práce, jednak zpráva o poklesu zásob suroviny v amerických skladech.

Kolem 16:30 se barel WTI prodával za zhruba 75,15 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší o více než jedno procento. Barel severomořské ropy Brent zdražil o půl procenta na 78,60 USD, za slabším růstem je ale zřejmě fakt, že tento typ ropy si stále udržuje prémii proti WTI.

Statistika z USA ukázala, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti tam v minulém týdnu klesl víc, než se čekalo. Pomohla i data o poklesu deficitu obchodní bilance, ropa ale těžila také z toho, že minulý týden se nečekaně snížily zásoby některých produktů. To podle analytiků ukazuje, že stav největší světové ekonomiky se zvolna zlepšuje.

"Údaje o počtu žádostí o podporu jsou pro náladu na trhu pozitivním signálem, to je jisté," poznamenal analytik finanční společnosti Barclays Capital Amrita Sen. Organizace American Petroleum Institute ve středu uvedla, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 7,3 milionu barelů, trh ale čekal jejich nárůst o 900.000 barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 78,55 78,17 New York - Nymex WTI říjen 75,16 74,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK