Jen po komentářích od domácích politiků posiluje

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Japonská měna dnes posiluje, vůči dolaru se drží blízko 15letého maxima a k euru nedaleko nejvyšší hodnoty za devět let. Důvodem jsou protikladné komentáře od japonských politiků o silném jenu, po kterých analytici sázejí na to, že úřady nejsou připraveny intervenovat proti růstu jenu, a ten tak stále posiluje.

Kolem 18:00 SELČ dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 83,75 JPY. Ve středu se propadl až na 15leté minimum 83,34 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,1 procenta na 106,55 JPY. Kurz eura vůči dolaru se téměř nezměnil, obchodoval se za 1,2722 USD.

Dolar krátce snížil své ztráty vůči jenu a evropská měna posilovala. Obě měny tak reagovaly na statistiku ze Spojených států. Zprávy o nezaměstnanosti a zahraničním obchodu zmírnily obavy z prudkého zpomalení růstu americké ekonomiky a zvýšily krátce zájem o rizikovější investice. Nakonec však u investorů převážil zájem o jen.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda dnes uvedl, že jeho ministerstvo organizuje simulace intervencí na devizových trzích. Trhy se však domnívají, že Japonsko zasáhne až poté, co dolar klesne k 80 JPY. Jeho komentář však nahlodalo prohlášení guvernéra centrální banky, který uvedl, že na vládním zasedání se nejednalo o devizách a měnové politice.

Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 27.000 na dvouměsíční minimum 451.000 osob. Analytici přitom počítali s mírnějším poklesem. Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v červenci snížil o 14 procent na 42,8 miliardy USD. K výrazněji nižšímu schodku, než čekali analytici, přispěl pokles dovozu a růst vývozu na nejvyšší hodnotu od srpna 2008, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK