Německo si letos možná půjčí méně než 60 miliard eur

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. září (ČTK) - Německo si v letošním roce možná půjčí méně než 60 miliard eur (asi 1,5 bilionu Kč). Řekl to dnes tamní ministr financí Wolfgang Schäuble. Původní záměr počítal s částkou asi 65 miliard eur. Od začátku roku ale Berlín příliš mnoho nových dluhopisů nevydal, jen refinancuje staré dluhy.

"Máme šanci, že se u nových dluhopisů letos dostaneme pod 60 miliard eur," řekl Schäuble. Německo má v úmyslu vydat letos dluhopisy v celkovém objemu 338 miliard eur, což zahrnuje i refinancování starších dluhů. Berlín zatím vydal dluhopisy za 239 miliard eur, z čehož 237,5 miliardy je právě na refinancování.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,2 procenta, což bylo nejrychlejší tempo od sjednocení Německa po pádu komunizmu. Německo je tak v současné době tahounem celé eurozóny.

Ekonomové předpokládají, že díky výbornému druhému čtvrtletí by hrubý domácí produkt Německa mohl za celý rok přesáhnout hranici tří procent. Na příští rok ale počítají se zpomalením růstu. Například Mezinárodní měnový fond Německu na příští rok předpovídá růst o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK