Merkelová: Zaměstnanci by měli těžit z hospodářského oživení

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. září (ČTK) - Ze současného oživení německé ekonomiky by měli těžit zaměstnanci, kteří byli v období hospodářské a finanční krize nuceni přinášet oběti, například přistoupit na zkrácenou pracovní dobu. Uvedla to dnes podle agentury AP německá kancléřka Angela Merkelová.

"Sdílíme názor, že tu máme určité ekonomické oživení. Toto oživení je však velmi křehké a je třeba učinit vše k zabezpečení stávajících pracovních míst a vytvoření nových," řekla Merkelová. Dodala, že zaměstnanci a zaměstnavatelé drželi při sobě, aby odolali krizi. Teď podle ní musí obě strany těžit z oživení a zabránit situaci, v níž by bylo mnoho pracovníků nespokojených.

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker minulý měsíc německou vládu obvinil, že podporuje hospodářský růst na úkor vlastních obyvatel. Již na jaře německou vládu vyzval, aby neprodleně zvýšila platy, a přestala tak využívat "sociálního dumpingu".

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Institut pro světovou ekonomiku (IfW) dnes zvýšil svůj odhad růstu německé ekonomiky pro celý letošní rok na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 2,1 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK