LN: Kalousek chce snížit náklady na financování státního dluhu

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce v příštím roce snížit náklady na financování státního dluhu o čtyři miliardy korun tím, že začne nabízet větší množství krátkodobých dluhopisů. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Cenné papíry s krátkou dobou splatnosti jsou pro stát nejméně nákladné, ale z hlediska financování státního dluhu rizikovější, protože stát je musí splácet velmi brzy.

Původní záměr ministerstva financí počítal s tím, že náklady na splácení úroků z vydaných státních dluhopisů dosáhnou v příštím roce 78 miliard korun. "Tuto sumu chci snížit aspoň o čtyři miliardy," řekl listu Kalousek.

Podle něj dosud převládala snaha protahovat délku dluhopisů, o které měli investoři zájem. "Dnes jsme ale i v době, kdy musíme snižovat náklady. Současný kredit České republiky na evropských trzích nám to umožňuje," uvedl ministr.

Podíl státních cenných papírů s nejnižší dobou splatnosti, takzvaných finančních poukázek, by měl v příštím roce oproti letošnímu stoupnout ze 7,4 procenta na 8,5 procenta. Podíl dluhopisů se splatností do jednoho roku by měl ve střednědobém horizontu narůst ze 16 na 20 procent. LN to sdělil ředitel odboru řízení státního dluhu na ministerstvu financí Petr Pavelek. Dodal, že tyto cíle může ministerstvo upravovat.

"Budeme bedlivě sledovat vývoj na trhu a budeme naši taktiku operativně přizpůsobovat," upozornil Pavelek.

Státní dluh vzroste v příštím roce o desetinu na 1472 miliard korun. V absolutním čísle to proti letošnímu roku znamená nárůst o 136,2 miliardy korun. Každý občan tak bude dlužit zhruba 147.000 korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Úroky ze státního dluhu si v příštím roce vyžádají víc peněz, než dostanou například ministerstvo vnitra, zdravotnictví nebo dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK