Akcie v USA ve čtvrtek vzrostly díky údajům z trhu práce

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Akcie amerických korporací ve čtvrtek vzrostly díky údajům z trhu práce, které byly proti očekávání příznivější. Optimismus na trhu kolem hospodářského oživení přinesla také čísla o zahraničním obchodu USA. Postoj investorů je ale opatrný kvůli nejistotě v evropském bankovním sektoru.

Klíčový index Dow Jones posílil v závěru newyorského obchodování o 28,23 bodu na 10.415,24 bodu, tedy o 0,27 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o třetinu procenta na 2236,20 bodu se ziskem 7,33 bodu.

Mezi rostoucími tituly byly akcie finančních služeb, které v srpnu postihl pokles. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti byly nejníže za dva měsíce a obchodní deficit za červenec výrazně klesl. Emise JP Morgan Chase & Co například posílila o 2,5 procenta.

"Oživování ekonomiky nepřestalo a nejpravděpodobnějším výsledkem bude pokračující růst," uvedl analytik newyorské Nomura Securities International. "Obecně je to nepříznivé pro obligace a pozitivní pro ceny akcií," shrnul.

Japonský jen se držel blízko 15letého maxima vůči dolaru. Protichůdné vzkazy od politiků přiměly investory kupovat japonskou měnu s předpokladem, že Japonsko nebude svou měnu oslabovat intervencemi. Dolar klesl o 0,1 procenta na 83,82 JPY. Kurz eura oslabil o 0,2 procenta na 1,2701 USD a vůči jenu ztratil 0,1 procenta na 106,54 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK