Japonská vláda revidovala růst ekonomiky k lepšímu na 1,5 pct

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. září (ČTK) - Japonská vláda revidovala růst ekonomiky k lepšímu. Hrubý domácí produkt země se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,5 procenta místo o 0,4 procenta z předběžné zprávy. Kabinet dnes uvedl, že za posun vděčí japonská ekonomika vyšším kapitálovým výdajům ve firmách.

Opravené výsledky znamenají, že ekonomika Japonska nebyla tak slabá, jak se podle předběžné statistiky myslelo. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,4 procenta.

Předběžná čísla za druhé čtvrtletí minulý měsíc vyvolala obavy o oživování hospodářského růstu, které v japonské ekonomice táhne dopředu export. Nynější revize dat pravděpodobně přinese mezi ekonomy úlevu.

Země se ale ještě potýká s problémy, které můžou vývoj zhoršit. Vedle známek, že se světový hospodářský růst zpomaluje, představuje nebezpečí silný kurz jenu, který ohrožuje hospodářské výsledky exportérů.

Zmiňuje se o tom i vláda ve svém posledním hodnocení ekonomiky. Uvádí, že se zmírňuje poptávka po japonském zboží v Číně a dalších asijských ekonomikách, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK