Japonská Incubator Bank zřejmě zažádá o ochranu před věřiteli

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. září (ČTK) - Japonská banka Incubator Bank of Japan dnes zřejmě zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Regulátor japonského finančního trhu dnes uvedl, že vklady v bance budou ochráněny až do deseti milionů jenů (2,32 milionu Kč). Centrální banka nepředpokládá, že by opatření mělo vliv na stabilitu bankovního systému v zemi.

Incubator Bank je menší banka, která se specializuje na půjčky malým podnikům; má po Japonsku 125 poboček a zaměstnává kolem 600 lidí. Banka měla na konci března celkem na vkladech zhruba 593 miliard jenů. Podle asociace japonských bank bylo na vkladech v bankách celkem 576,6 bilionu jenů, a to k loňskému září.

Mezi vkladateli Incubator Bank přesahuje hranici deset milionů jenů 4000 vkladatelů. Celkem má v bance peníze 110.000 klientů.

Incubator Bank vznikla v roce 2004, aby pomáhala malým japonským podnikům. Banka má potíže od června, kdy se její manažeři dostali do vězení kvůli podezření, že sabotovali audit prováděný regulátorem.

V současné době padají malé banky i ve Spojených státech. Za leden až červenec v USA zkrachovalo 108 bank, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK