Japonské akcie opět zpevnily, v růstu pokračuje také dolar

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. září (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět zvyšovaly, a hlavní index se tak už výrazně vzdálil nejnižším hodnotám od loňského května, na nichž se ocitl 1. září. Trh těžil převážně z vyššího zájmu o akciové futures, pomohla ale i příznivá statistika z USA. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 140,78 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,55 procenta na 9239,17 bodu. V polovině minulého týdne byl přitom na 8796,45 bodu, což byla nejnižší hodnota za posledních 16 měsíců. Za devět dnů tak zpevnil asi o pět procent. Širší index Topix dnes vzrostl o 0,8 procenta na 833,72 bodu.

Trh ještě částečně těžil ze čtvrteční statistiky z USA. Ta ukázala, že se snížil počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, příznivě ale vyzněla i statistika o vývoji obchodní bilance Spojených států.

Na devizových trzích se mírně snížil kurz jenu k dolaru, čímž se odpoutal od rekordu za posledních 15 let. Dolar zpevňoval i k dalším měnám a vzhůru se vydaly výnosy amerických dluhopisů.

"Výnosy amerických státních dluhopisů se zvýšily na téměř nejvyšší úroveň od minulého týdne, kdy byla zveřejněna data z trhu práce," poznamenal hlavní dealer finanční společnosti Chuo Mitsui Banking Kacunori Kitakura, jehož citovala agentura Reuters.

Dolar k jenu zpevnil o 0,1 procenta na 83,90 JPY, euro vůči dolaru také odepsalo 0,1 procenta a ustálilo se na 1,2686 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK