Valná hromada držitelů dluhopisů ECM byla odložena na 7. října

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Valná hromada držitelů dluhopisů společnosti ECM Real Estate Investments byla odročena na 7. října. Do té doby bude pokračovat příprava restrukturalizačního plánu. Trh ve čtvrtek očekával příznivý výsledek jednání ECM se svými věřiteli a akcie firmy si na pražské burze připsaly téměř 21 procent na 165,02 koruny.

Představenstvo ECM REI seznámilo držitele dluhopisů s návrhem restrukturalizačního plánu připraveného v několika variantách. Po následné diskusi držitelé dluhopisů rozhodli o odročení valné hromady o čtyři týdny s tím, že vedení společnosti vypracuje finální verzi restrukturalizačního plánu. Na příští valné hromadě se pak o ní bude hlasovat.

Držitelé dluhopisů se s vedením ECM REI sešli na valné hromadě už koncem května. Tehdy rozhodli, že jim firma předčasně splatit obligace nemusí. Zpět by totiž tenkrát dostali jen kolem 40 procent své investice. Pokud firma uskuteční úspěšně restrukturalizaci, může to být až 90 procent. Do problémů se developer dostal kvůli vysokému zadlužení. Při vydání dluhopisů se zavázal, že poměr dluhu na aktivech firmy má být pod 65 procenty. Poměr dluhu na aktivech ECM REI tuto hranici ale výrazně překročil.

S dluhy se potýká i konkurenční firma Orco, která má těžiště podnikání také v Praze. Ve srovnání s Orkem je ale aktuální portfolio ECM REI podstatně skromnější. Hlavním projektem firmy je v současnosti výstavba výškové bytové budovy City Epoque v Praze na Pankráci. Na konci roku 2009 dokončila také výstavbu dvou svých projektů v Číně, nákupního centra ECMall a administrativní budovy Metropolis Tower. ECM REI v nich kontroluje 49procentní podíl.

ECM REI příliš nenahrály ani pololetní výsledky. V první polovině roku 2010 prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi 1,03 miliardy Kč). Ve stejném období loni měla firma ztrátu 18,6 milionu eur.

Na konci roku 2009 a letos se ECM REI zbavila svých klíčových kancelářských projektů v Praze, nevyšší budovy v Česku City Tower a sousední City Empiria, stejně jako přilehlých projektů City Court a City Forum.

Minulý týden oznámila prodej svého budovaného obchodního centra M5 Mall v ruské Rjazani za 18,7 milionu eur (asi 462 milionů korun) společnosti PSJ New. Tu původně ovládal zakladatel a hlavní akcionář ECM REI Milan Janků. Svůj podíl spolu s dalšími aktivy vložil do společného holdingu, který vytvořil se skupinou PPF. ECM REI se ale jeho součástí nestala. PPF Group má v realitním PPF ECM Holdingu 75 procent, Janků 25 procent. V jedné z firem struktury Generali PPF Holdingu zase podle deníku E15 skončila výšková budova City Empiria a projekt City Forum.

Janků založil ECM v roce 1991. Akcie firmy se obchodují na burze v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK